Το Κτήμα Διαμαντάκου είναι ένα οικογενειακό boutique οινοποιείο, που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα στην τοποθεσία Μαντέμι. Με σεβασμό προς τη μακραίωνη αμπελουργική παράδοση της περιοχής, κοιτάζουμε προς το μέλλον και καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας δύο αυτόχθονες ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι.
Η ιστορία ξεκινάει στο αμπέλι του παππού Γιώργου Διαμαντάκου, αμπελουργού πρώτης γενιάς, στη θέση Ισβόρι της Νάουσας. Εκεί, κάτω από τις ρίζες μιας μεγάλης καρυδιάς, που ξεριζώθηκε από τον άνεμο, έμελλε να αποκαλυφθεί η σχολή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, όπου λέγεται ότι μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Έτσι, τo 1978 αγοράστηκε η τωρινή γη και φυτεύτηκε το αμπέλι, που περιβάλλει το οινοποιείο της οικογένειας, συνεχίζοντας το ταξίδι προς την οινική αναζήτηση. Το 1998 ο Ευάγγελος Διαμαντάκος αμπελουργός-οινοποιός δεύτερης γενιάς, εμφιαλώνει το πρώτο κρασί. Φθάνοντας στο σήμερα, η ετήσια παραγωγή αγγίζει τις 25.000 φιάλες.
Ο Γιώργος Διαμαντάκος ανήκει στην τρίτη γενιά αμπελουργών της οικογένειας. Μεγάλωσε στο αμπέλι και ανδρώθηκε στο οινοποιείο, έχοντας διδαχθεί από τους γονείς του να σέβεται τη φύση και να αγαπά το κρασί. Με τις αξίες αυτές ως εφόδια και τις σπουδές του στην οινολογία και την αμπελουργία, το 2005 επιστρέφει στη Νάουσα και αναλαμβάνει το Κτήμα, οδηγώντας το δυναμικά στη νέα εποχή.
Είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς οινοποιών της Νάουσας, που έχουν δώσει φρέσκια πνοή και προοπτική στα κρασιά της. Δεσμεύεται να παράγει κρασιά με χαρακτήρα, αφουγκραζόμενος τον αμπελώνα του και μαθαίνοντας από το καρπό του. Παθιασμένος με τον τόπο του και το επάγγελμα του, ο Γιώργος έχει ως στόχο να συνδυάσει και να εκφράσει μέσα από τα κρασιά του τη φιλοσοφία του, τα δύο γηγενή σταφύλια και τη γη του στο ανώτατο σημείο.
Το πλήθος των εργασιών από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη πραγματοποιείται με το χέρι, δίνοντας έμφαση στην ευγενή συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην έννοια του terroir και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο χωράφι. Στο Κτήμα δημιουργούμε με μεράκι και υπευθυνότητα κρασιά που αναδεικνύουν τις δύο ποικιλίες μέσα στο μοναδικό οικοσύστημα της Νάουσας.
“Νιώθουμε γεμάτοι και συνάμα τυχεροί που καλλιεργούμε αυτό το κομμάτι γης.”
Γιώργος Διαμαντάκος
Μέτριο ρουμπινί χρώμα, ήπιας αρωματικής έντασης. Έντονη μύτη πλούσιου κόκκινου φρούτου με κυρίαρχο το κόκκινο μούρο, το κράνμπερι, το σμέουρο και το κόκκινο κεράσι, που συνυπάρχουν με διακριτά μαύρα φρούτα, κυρίως μύρτιλλο, βατόμουρο, δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι και με την χαρακτηριστική φυτικότητα της ποικιλίας όπως τα φύλλα ντομάτας και ελιάς μαζί με γλυκά μπαχαρικά όπως η πιπερόριζα και το γαρίφαλο. Η καθαρότητα του φρούτου είναι διακριτή στο κρασί, χωρίς να απομονώνεται από τα καλά ενσωματωμένα αρώματα δρυός όπως βανίλια, καρύδα, καφές και καραμέλα βουτύρου. Ξηρό, με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα που πλαισιώνεται από καλοδομημένες υψηλές τανίνες και μέτριο αλκοολικό τίτλο. Τα έντονα γευστικά χαρακτηριστικά και η μακρά επίγευση δίνουν στο κρασί μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Medium lemon color with mild aromatic intensity giving the nose white flowers, green fruits, citrus fruits, stone fruit, a hint of white pepper but also tropical fruits that alternate between banana, lychee and pineapple. In the mouth, the cool acidity combined with the pleasant intensity of the taste characteristics and the moderate alcoholic title marry beautifully to give a distinct primary stone fruit and spicy spices. The acidity levels and the intensity of the aromatic and flavor characteristics help the wine to continue its journey of aging in the bottle to round out and unfold beautiful tertiary honey aromas.