Κυριακή του Πάσχα και όλα κινούνται σε γιορτινούς ρυθμούς, με
τα σπίτια να πλημμυρίζουν μυρωδιές και τα ποτήρια να γεμίζουν με κρασί!

Πρωταγωνιστής της Κυριακής του Πάσχα, ο οβελίας. Η ημέρα είναι οργασμός φαγητού και κρασιού και φαντάζομαι τα ποτήρια να τσουγκρίζονται το ένα μετά το άλλο, κάτω από μουσική υπόκρουση από νησιώτικα, τσάμικα και καλαματιανά. Το κέφι στο ζενίθ!
Το καυτό ξεροψημμένο αρνάκι, αναζητά ερυθρά κρασιά. Ο Γιάννης Κουλελής (Σύμβουλος οίνων και εισηγητής μαθημάτων για το κρασί), διαλέγει για το φετινό Πάσχα ερυθρά κρασιά από την μοναδική γκάμα της Δυναμικής που μάλλον θα σας κάνουν να πιείτε περισσότερο από όσο θα φάτε.

Εάν είστε λάτρεις του Ξινόμαυρου τότε η Νάουσα Κτήμα Διαμαντάκου είναι αυτό που ζητάτε! Η υψηλή οξύτητα που τη χαρακτηρίζει και οι ευδιάκριτες τανίνες, ισορροπούν απόλυτα τη λιπαρότητα του αρνιού, αλλά και το μπόλικο αλάτι που μπαίνει πριν και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αγαπημένη επιλογή για τους αμετανόητους λάτρεις του Syrah ... το Tauro από το Κτήμα Αποστολάκη. Ένα κρασί που έρχεται από τους θεσσαλικούς απελώνες, με γοητευτική προσωπικότητα. Είναι ευκολόπιοτο, με ωραίες τανίνες και οξύτητα, τόση όση χρειάζεται ένα καλοψημένο κρέας.
Για τους εξερευνητές των αναδυόμενων ελληνικών ποικιλιών, η Κυριακή του Πάσχα θα μετατραπεί σε ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι, με τις ποικιλίες Καράπαπας και Βραδυανό στο ρόλο του οδηγού.
Το Omma Βραδυανό μας έρχεται από την Εύβοια. Πρόκειται για μια ξεχασμένη ποικιλία της περιοχής, που αναβιώνει χάρη στις καλλιεργητικές και οινοποιητικές προσπάθειες των ανθρώπων του οινοποιείου Βρυνιώτη. Κομψό στην μύτη και στρογγυλό στο στόμα, με ωραίες τανίνες και μέτρια οξύτητα. Το κατσικάκι και το αρνάκι, του πάνε πολύ, όπως και οι ποικιλίες αλλαντικών και τυριών που θα ξεπροβάλουν από νωρίς στο τραπέζι σας.
Ο Καράπαπας από την Καβάλα, αποτελεί άλλη μια σίγουρη επιλογή. Σπάνια ποικιλία που αναβίωσε το Κτήμα Αποστολίδη και φέρνει στα ποτήρια σας φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικά στοιχεία και μπαχαρικά. Στο στόμα απολαυστικό, με ωραία οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Τα πασχαλινά ορεκτικά σίγουρα θα το αγαπήσουν.


Με έντονο τον χαρακτήρα του τόπου προέλευσής της, η ερυθρή Λημνία Γη του Κτήματος Χατζηγεωργίου, αποτελεί άλλη μια επιλογή. Προέρχεται από την αρχαία ποικιλία Καλαπάκι ή Λημνιό και διαθέτει ένα όμορφο αρωματικό προφίλ, ενώ στο στόμα είναι μαλακό και στρογγυλό. Θα συνοδεύσει τέλεια τα πρώτα μεζεδάκια. Κρεατόπιτες, μπρουσκέτες και κεφτεδάκια με τομάτα θα του πήγαιναν πολύ.
Η Ιδαία Οινοποιητική από την άλλη μας συστήνει το Λιάτικο Ocean. Πολύπλευρο κρασί, γεμάτο φρεσκάδα, με αρώματα κερασιού και σύκου, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών να πρωταγωνιστούν. Στρογγυλό με βελούδινες τανίνες, απολαύστε το δίπλα σε λαχταριστά παραδοσιακά φρυγαδέλια, γαρδουμπάκια και αλλαντικά.
Κι επειδή Πάσχα δε σημαίνει μόνο σούβλα ... Αν πάτε για κατσικάκι ή αρνάκι στο φούρνο, ο Γιάννης προτείνει :
Το Καλογέρι Κτήμα Παπαγιαννάκου προέρχεται από τη διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon και είναι ένα κρασί πληθωρικό, αλλά και φινετσάτο, με μαλακές τανίνες, Η μπαχαρένια επίγευσή του είναι μακριά και επίμονη. Η Νεμέα Κτήμα Σπυρόπουλου από την άλλη, διαθέτει ένα γενναιόδωρο αρωματικό μπουκέτο κόκκινων φρούτων, σε συνδυασμό με νότες μοσχοκάρυδου, μπαχαριού, πιπεριού και βανίλιας. Είναι ένα κρασί πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινη υφή και μακριά επίγευση. Από την Οινοποιία Παρπαρούση έρχεται ο Επιλεγμένος Οίνος Νεμέα Reserve. Μια τυπική, παλαιωμένη Νεμέα, που ανατανακλά τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Αγιωργήτικο με τον καλύτερο τρόπο. Φινετσάτο κρασί, με σαγηνευτικό αρωματικό χαρακτήρα, στρογγυλό σώμα, με μαλακές ταννίνες, και ευδιάκριτη οξύτητα. Άλλο ένα ελκυστικό κρασί, που αξίζει την προσοχή σας είναι ο Τσαπουρνάκος από το Κτήμα Βογιατζή. Πολύπλοκο στην μύτη με φρουτώδη και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Στο στόμα είναι γεμάτο, με βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Μια επιλογή που υπόσχεται έντονες γαστρονομικές στιγμές.

Καλό Πάσχα και να θυμάστε, μην πίνετε και οδηγείτε!
Πάντα γεμάτα ποτήρια και γέλια!